امام سجاد(ع) پیشوای تربیت و معنویت

کد مطلب: 38600  |  تاريخ: سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۳  |  ساعت: ۰۸:۰۴


طلوعی در شب‌های پس از عاشورا؛

امام سجاد(ع) پیشوای تربیت و معنویت

امام سجاد (علیه‌السلام) با سلاح دعا و معنویت، نهضتی بزرگ را پایه‌ریزی کردند که در قالب صحیفه سجادیه، میراثی بی‌نظیر برای هدایت جامعه اسلامی باقی ماند.

به گزارش فائزون به نقل از  پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، پنجم شعبان المعظم، سالروز ولادت با سعادت چهارمین اختر تابناک امامت و ولایت، حضرت امام زین‌العابدین، علی بن الحسین (علیه‌السلام) است.

امام سجاد (علیه‌السلام) در یکی از حساس‌ترین و بحرانی‌ترین دوران‌های تاریخ اسلام دیده به جهان گشود؛ دورانی که پس از واقعه جان‌سوز عاشورا، حکومت بنی‌امیه با شدت تمام بر جامعه اسلامی سایه افکنده بود و ظلم و انحراف در ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی گسترش یافته بود.
 
در چنین شرایطی، امام سجاد (علیه‌السلام) با سلاح دعا و معنویت، نهضتی بزرگ را پایه‌ریزی کردند که در قالب صحیفه سجادیه، میراثی بی‌نظیر برای هدایت جامعه اسلامی باقی ماند.
 
 صحیفه سجادیه زبور آل محمد (ص)
 یکی از برجسته‌ترین آثار امام سجاد (علیه‌السلام)، صحیفه سجادیه است که به دلیل مضامین عمیق عرفانی، اخلاقی، تربیتی و اجتماعی، آن را زبور آل محمد (ص) و انجیل اهل‌بیت (ع) نامیده‌اند، این مجموعه ارزشمند از دعاها نه‌تنها راه ارتباط بندگان با خداوند را هموار می‌کند، بلکه پیام‌های سیاسی، فرهنگی و تربیتی را نیز به‌گونه‌ای عمیق و هوشمندانه به جامعه انتقال می‌دهد.
 
 نام‌گذاری روز پنجم شعبان به عنوان روز صحیفه سجادیه فرصتی مغتنم است تا بیش از پیش به اهمیت این اثر گران‌بها توجه کرده و آن را به عنوان راهنمایی برای زندگی معنوی و اجتماعی خویش قرار دهیم.
 
 امام سجاد (علیه‌السلام) با ادعیه خود، درس بندگی، معرفت، عدالت‌خواهی، اخلاق‌مداری و اصلاح جامعه را به انسان‌ها آموختند. امروز نیز در دنیایی که نیازمند معنویت و آگاهی است، آموزه‌های این امام همام و معارف صحیفه سجادیه، راهگشای ما در مسیر سعادت و کمال خواهد بود.

 

امام سجاد(ع) زینت عبادت‌کنندگان
حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی عرب خالص، کارشناس مذهبی، در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، ضمن تبریک ولادت باسعادت امام زین‌العابدین علی بن الحسین علیه‌السلام، به بیان ابعاد شخصیتی و آثار ارزشمند این امام همام پرداخت.

 

وی با اشاره به مقام والای عبادی و علمی امام سجاد علیه‌السلام افزود: تمامی مورخان در برابر شخصیت ایشان سر تعظیم فرود آورده‌اند، نقل شده است که زهری که از دانشمندان طرف‌دار بنی‌امیه بود، هنگام ذکر نام امام سجاد علیه‌السلام به گریه می‌افتاد و ایشان را زینت عبادت‌کنندگان می‌نامید. در روایات نیز آمده است که در روز قیامت، منادی ندا می‌دهد: «کجاست زین‌العابدین؟» و صفوف مردم شکافته می‌شود تا امام سجاد علیه‌السلام وارد شود که این نشان از عظمت ایشان دارد.
 
 جایگاه صحیفه سجادیه در تربیت دینی و اجتماعی
 عرب خالص در ادامه با اشاره به صحیفه سجادیه، این کتاب شریف را زبور آل محمد نامید و گفت: در شرایطی که جامعه دچار دنیاگرایی، فساد سیاسی، اخلاقی و اجتماعی شده بود، امام سجاد علیه‌السلام که امکان فعالیت سیاسی مستقیم نداشتند، در قالب دعا به بیان عقاید و رهبری فکری جامعه پرداختند، گرچه ظاهر دعاها بر معرفت و عبادت تأکید دارد، اما در لابه‌لای آن مفاهیم عمیق سیاسی نیز نهفته است. برای نمونه، ایشان در دعاهایشان همواره صلوات بر محمد و آل محمد را مورد تأکید قرار می‌دادند که این خود یادآور جایگاه اهل‌بیت علیهم‌السلام بود.

  امامت در نگاه امام سجاد علیه‌السلام
 این کارشناس مذهبی با اشاره به مفاهیم امامت در صحیفه سجادیه اظهار کرد: امامت در نگاه شیعه صرفاً یک جایگاه حکومتی نیست، بلکه مقامی الهی است که با عصمت و علم الهی همراه است. در یکی از دعاهایشان امام سجاد علیه‌السلام می‌فرمایند: «پروردگارا! بر پاکان از اهل‌بیت محمد درود بفرست، کسانی که برای حکومت برگزیدی و آنان را گنجینه‌های علوم و حافظان دینت قرار دادی. این بیانگر جایگاه الهی امامان معصوم است.»
 
 توجه به مسائل اجتماعی و سیاسی

 عرب خالص همچنین به جامعیت نگاه امام سجاد علیه‌السلام اشاره کرد و افزود: در دعاهای ایشان نه‌تنها موضوعات عبادی، بلکه مسائل اجتماعی، سیاسی و انسانی نیز مورد توجه قرار گرفته است؛ از دعا برای همسایگان، فرزندان و مرزداران گرفته تا ترویج فرهنگ صحیح دینی.
 
 سوگواری و احیای یاد شهدای کربلا
 وی با اشاره به نقش امام سجاد علیه‌السلام در زنده نگه داشتن نهضت عاشورا گفت: ایشان همواره برای شهدای کربلا می‌گریستند. وقتی مورد اعتراض قرار می‌گرفتند، می‌فرمودند: «حضرت یعقوب برای یوسف آن‌قدر گریه کرد که چشمانش سفید شد، در حالی که نمی‌دانست او زنده است؛ اما من با چشمان خود دیدم که چگونه ۱۶ نفر از اهل‌بیت من به شهادت رسیدند. چگونه می‌توانم گریه نکنم؟»
 

 


 پرورش انسان‌ها و بردگان آزادشده
 وی در پایان، به فعالیت‌های امام سجاد علیه‌السلام در زمینه تربیت انسان‌ها اشاره کرد و گفت: «یکی از روش‌های تربیتی ایشان، خریداری بردگان، تربیت و سپس آزاد کردن آنان بود. بسیاری از این افراد پس از آزادی، شیفته امام می‌شدند و حتی برخی از آنان به مقامی می‌رسیدند که مستجاب‌الدعوه می‌شدند.»
 
 به این ترتیب، امام زین‌العابدین علیه‌السلام با زهد، عبادت، دعا، تعلیم و تربیت، نهضت عاشورا را زنده نگه داشتند و زمینه‌ساز آگاهی مردم نسبت به جایگاه اهل‌بیت علیهم‌السلام شدند.
 
ولادت امام زین‌العابدین (علیه‌السلام) و نام‌گذاری روز صحیفه سجادیه، فرصتی ارزشمند برای بازخوانی سیره این امام همام و تعالیم گران‌بهای ایشان است، در دوران سخت پس از عاشورا، امام سجاد (علیه‌السلام) با سلاح دعا و معنویت، فرهنگ اصیل اسلامی و معارف اهل‌بیت (علیهم‌السلام) را حفظ و به نسل‌های بعد منتقل کردند.
 
 صحیفه سجادیه، میراثی جاویدان است که علاوه بر تعمیق ارتباط انسان با خداوند، مفاهیم ارزشمندی همچون عدالت‌خواهی، مسئولیت‌پذیری اجتماعی، اخلاق و تربیت را در خود جای داده است. امروز، بیش از هر زمان دیگری، نیازمند بهره‌گیری از این گنجینه معرفتی هستیم تا بتوانیم در مسیر حق و حقیقت گام برداریم و جامعه‌ای سرشار از معنویت، عدالت و انسانیت بسازیم.
 
 در این روز مبارک، با توسل به معارف امام سجاد (علیه‌السلام) و آموزه‌های صحیفه سجادیه، راه درست بندگی و زندگی را بیاموزیم و آن را در زندگی فردی و اجتماعی خود به کار بندیم.

 انتهای خبر/



چاپ خبر