امام سجاد (ع) اسطوره بصیرت و زمان‌شناسی است

کد مطلب: 38182  |  تاريخ: سه شنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۲  |  ساعت: ۰۸:۰۲


یک کارشناس مذهبی:

امام سجاد (ع) اسطوره بصیرت و زمان‌شناسی است

یک کارشناس مذهبی گفت: تبیین امام سجاد (ع) بعد از حادثه عاشورا حکایت از بـصیرت عمیق آن حضرت دارد.

به گزارش فائزون، حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی نوری با تسلیت شهادت امام سجاد (ع) در گفتگو با خبرنگار اوشیدا، بیان کرد: امام سجاد (ع)، بعد از حادثه جان‌سوز کربلا کمر همت بر مبارزه علیه شرک و کفر بست و بنا بر اقتضاهای دوران، به تبیین معارف الهی پرداخت.

حجت‌الاسلام نوری تصریح کرد: در دوره ایشان ارزش‌های دینی دچار تحریف و تغییر امویان قرار گرفت و امام (ع) با سلاح دعا مهم‌ترین تأثیر اجتماعی را در پیوند مردم باخدا برقرار کرد، شخصیتی که همه مردم تحت‌تأثیر روحیه و شیفته مرام و روش او بودند.

وی افزود: اولین موردی که می‌توان باتوجه‌به شرایط و جو حاکم اشاره کرد این نکته است که باتوجه‌به وضعیت بسته سیاسی آن زمان امکان ارائه سخنرانی مستقیم و محکوم‌کردن حاکمان ظلم و جو فراهم نبود و موجب هزینه‌های سنگینی برای امام و شیعیان می‌شد و حضرت از بیان غیرمستقیم استفاده می‌کرد؛ مانند دعا و مناجات امام زین‌العابدین (ع) مسائل معرفتی سیاسی حکومتی اخلاقی را در قالب دعا و مناجات در جامعه منتشر می‌نمود و لذا ما شاهد تنوع دعاهای حضرت با موضوعات متفاوت هستیم.

این کارشناس مذهبی با اشاره به شرایط حاکم بر دوره امامت امام سجاد خاطرنشان کرد: ممنوعیت‌ها و انواع تحریم از شرایط حاکم بر دوران امام بود اعم از ممنوعیت‌های فرهنگی، سیاسی، علمی و اقتصادی که اجازه نمی‌دادند اهل‌بیت و شیعیان دارای قدرت اقتصادی یا پایگاه اجتماعی شوند.

وی به شرایط حاکم بر آن زمان و زمان‌های ائمه بعدی که فقر عمومی و ضعف اقتصادی عموم مردم به دلیل عدم توجه حاکمان ظلم و جور به عموم مردم اشاره کرد و ادامه داد: لذا امام سجاد (ع) در راستای رفع این مشکلات اقتصادی در مدینه خانواده‌های فراوانی را اداره می‌کرد بدون اینکه کسی یا حکومت از منبع و روش تهیه آن خبردار شود.

وی با اشاره به مهم‌ترین درس از زندگی امام سجاد (ع) عنوان کرد: بهترین درسی که از این بزرگوار می‌توان بعد از اخلاق گرفت، سیره اخلاقی و ارتباط صمیمانه و خالصانه با خداوند متعال است و به ما نشان داد که یک انسان می‌تواند در جایگاهی قرار گیرد به‌عنوان یک مخلوق و یک عبد در مقابل خالق و معبود خود مرتبط شود و همه جور خود را در خدمت خدای متعال و اهداف والای الهی قرار دهد.

این مدرس حوزه تأکید کرد: تحریم علمی در مقطعی از دوران امام سجاد منع تدوین حدیث حاکم بود در واقع تحریم علمی حاکم بود و امام اجازه نشر حدیث و بیان حدیث نداشت؛ لذا احادیث و معارف را در قالب دعا و مناجات بیان می‌نمود البته امام احادیث تشویق به قرائت قرآن را علنی بیان می‌فرمود و حکومت با خواندن قرآن مشکلی نداشت؛ ولی احادیث اجتماعی، سیاسی و روشنگرانه را بر نمی‌تافت.

حجت‌الاسلام نوری ادامه داد: دوران امامت امام سجاد (ع) همراه با استبداد، بدعت، انحطاط و فساد بود و دلیل آن هم جدایی ملت از ولایت بود و امام سجاد (ع) راهکار برون‌رفت از این مشکل را پیوند ملت و زمامداران با ولایت را می‌دانستند و همچنین امام (ع) سعی داشتند به بازسازی حکومت علوی و نبوی اقدام کنند، طوری که موجب انتقام از سوی حاکمان نباشد.

وی با اشاره به نقش امام سجاد (ع) در ماجرای نهضت کربلا افزود: واقعه عاشورا یک حادثه بزرگ سیاسی بود که امام سجاد (ع) در پیدایش آن و ابلاغ پیام شهیدان و پیگیری نتایج نهضت نقش اصلی را داشت، آن حضرت پس از ماجرای خونین عاشورا، چه هنگام اسارت و چه هنگام بازگشت به مدینه، در هر فرصتی مردم را نسبت به طاغوت عصر، یزید بن معاویه با خطبه‌های خویش آگاهی می‌بخشید، خطبه غرا و کوبنده او در شام، یزید و حکومتش را رسوا نمود و ماهیت پلید حکومت خودکامه او را افشا کرد.

انتهای خبر/

 

 



چاپ خبر